All that is good 4U! Jouw gezondheid is onze passie!
Volg ons op:
  • Home
    • Watervitalisators >
      • Werking Watervitalisator
      • AquaVibraCell Douche Model
      • AquaVibraCell Fles Model
  • Blog G4U
  • Privacyverklaring

Zijn Amalgaamvullingen slecht voor de gezondheid?

3/14/2013

2 Reacties

 
Zijn Amalgaamvullingen slecht voor de gezondheid?
Amalgaamvullingen ook wel de “ zilverkleurige” vullingen, bestaan voor ongeveer de helft uit kwik, aangevuld met voornamelijk zilver, tin, zink, koper en andere metalen. Kwik is een zeer toxische stof die heel gevaarlijk is voor de mens en het milieu. Het kwik uit amalgaamvullingen verspreidt zich over de hele tand maar komt ook op deze manier in de rest van je lichaam terecht.

Amalgaamvullingen geven doorlopend een kleine concentratie kwik af aan je lichaam. De hoeveelheid kwik waaraan je op die manier dagelijks blootgesteld wordt, hangt uiteraard af van hoeveel amalgaamvullingen je hebt. 
Een kwikvergiftiging is haast niet te diagnosticeren aangezien het vaak vage klachten geeft. Een kwikvergiftiging kan het immuunsysteem, de nieren, het hart, het ademhaling- en spijsverteringssysteem, het endocriene systeem en vooral de hersenen ernstig beschadigen. Het kwik uit je vullingen kan o.a. vrijkomen door het drinken van hete dranken, kauwen op etenswaren, kauwgom, tandenpoetsen en tandenknarsen. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun amalgaamvullingen te laten vervangen. Bij het verwijderen van amalgaamvullingen komt er echter een verhoogde concentratie kwik vrij dus het is belangrijk dat dit op een veilige verantwoorde wijze gebeurt. Helaas kan bijna geen één tandarts voorkomen dat er bij het verwijderen van de vullingen wat kwik in je lichaam komt. Kwik kan alleen maar je lichaam verlaten doordat het zich bindt aan bepaalde mineralen. Het is heel belangrijk dat je (voor en na het verwijderen van de amalgaamvullingen), dagelijks chlorella neemt. Chlorella is een superfood die de natuurlijke reiniging van je lichaam op een krachtige wijze ondersteunt. Het kwik kan zich hieraan binden en vervolgens via het spijsverteringskanaal het lichaam verlaten.

Amalgaam is het goedkoopste vulmateriaal in vergelijking met alternatieven als composiet, keramiek en goud. Amalgaam wordt nog steeds toegepast als standaardmateriaal. Het is nog niet duidelijk of tandartsen op termijn volledig overstappen op alternatieve vulmiddelen. Voorlopig blijft het dus een kwestie van de voorkeur van de tandarts en de wensen van de patiënt. In Noorwegen is sinds 1 januari 2008 de toepassing van amalgaam in de tandheelkunde verboden.

2 Reacties
Suzanne
4/9/2018 12:12:58 pm

Amalgaam bestaat grotendeels uit zilver, tin en koper, aangevuld met kleine hoeveelheden zink, kwik en andere metalen, zoals indium of palladium. De samenstelling van amalgaamcapsules moet voldoen aan ISO normen: zo mocht al voor 1986 niet meer dan 3% van het gewicht van de amalgaamlegering uit kwik bestaan, maar bevatten de meeste amalgaamlegeringen geen kwik.
Bron: McCabe JF, Walls AWG. Applied Dental Materials. 8th Edition. Blackwell Publishing.
Dat vullingen voor ongeveer de helft uit kwik bestaan, klopt dus niet.

Bij het verwijderen van oude amalgaamvullingen komt meer kwik vrij, dan wanneer het als vulling aanwezig is. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden, dat bij elke verwijdering van een vulling, ook wat (gezond) tandweefsel wordt opgeofferd, wat mogelijk een risico vormt op irritatie van de zenuw. Als een vulling toch verwijderd moet worden, dan kan gelukkig gebruik worden gemaakt van een cofferdam (rubberen lapje) en goede afzuiging.

Inmiddels is composiet (witte kunststof vulling) de standaard geworden en wordt het leggen van amalgaamvullingen al ca. 10 jaar niet meer op de tandheelkunde opleiding gegeven. De amalgaamvulling zal zodoende geleidelijk aan verdwijnen.

Antwoord
Good4UGoods
7/23/2018 02:25:43 pm

Hoi Suzanne, hartelijk bedankt voor je aanvulling. Tijdens het schrijven van deze blog zijn wij indertijd uitgegaan van Wikipedia en daar wordt het volgende vermeld:
"Moderne tandheelkundige amalgamen worden gemaakt uit twee componenten: een poeder van een tin-zilververbinding (Ag3Sn) en (meer dan 50%) kwik, de vloeistof. Bij het mengen (tritureren) komt het kwik in contact met de poederdeeltjes en gaan de deeltjes oplossen. Aldus wordt een matrix verkregen van zilver-kwik- en tin-kwikdeeltjes, met een vulstof van de niet-aangetaste zilver-tindeeltjes". Wij gaan de blog aanpassen.

Antwoord

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Auteur:

    Good4UGoods
    ​Blog G4U
     voor jouw gezondheid & vitaliteit!
    Lifestyle Blog 

    Categories

    Alles
    Goodbody
    Goodfood
    Goodwater

    RSS-feed

    Archives

    Maart 2017
    April 2016
    April 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    Mei 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    September 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Februari 2013

G4U
Good4UGoods 
E info@good4ugoods.com   

Copyright © 2011 Good4UGoods. Alle rechten voorbehouden.